Ik ben mij er van bewust dat hetgeen ik uitstraal vaak niet strookt met hoe ik echt in elkaar zit. 

Ik ben daar vaak ook best open over. Op het moment dat iemand mij niet goed genoeg kent kan deze discrepantie tussen mijn buitenkant en mijn binnenkant problemen geven. Met name omdat mijn buitenkant ten opzichte van mensen waarmee ik niet een direct persoonlijke connectie heb ook weer anders is dan bij mensen bij wie ik dat wel voel. Alsof mijn drempels wat meer wegvallen bij mensen met wie ik oppervlakkiger contact heb. Bij hen durf ik meer van mijn eigen mening te ventileren. Durf ik meer op te staan voor dat wat ik ervaar, vind, voel én wil. 

 

Als ik dieper contact met je voel, om je geef of het gewoon belangrijk vind dat onze relatie ‘goed is’ vind ik dat moeilijker. Juist in die relaties (vriendschappelijk, collegiaal of zakelijk) kunnen er situaties ontstaan waarin je even niet op je gemak bent. Of waarin je elkaar even niet goed begrijpt. Of simpelweg de balen van de acties van een ander hebt. Je hebt immers met de ander van doen. Logisch dat dat niet altijd soepeltjes verloopt. Als ontvanger vind ik het fijn wanneer iemand met me deelt wat er op het hart ligt. Ik vind het soms moeilijk om mezelf ten opzichte van een ander te positioneren dus houd ik er van wanneer men eerlijk met me durft te zijn. Ook als eerlijk zijn een beetje pijn doet. En mijn onzekerheid aanwakkert. Toch kun je juist vanuit die eerlijke feedback verder bouwen aan je contacten en weet je waar je aan toe bent. 

 

Maar wat vind ik het moeilijk om deze zaken zelf ten opzichte van een ander onder woorden te brengen. Om te vertellen dat ik me rot voel door wat er tussen de ander en mij gebeurd. Of dat bepaalde zaken me onzeker maken, ik iets vervelend vind. Angst is hierin mijn slechte raadgever. Ik vul snel voor de ander in wat zijn of haar reactie zal zijn. En die schat ik vaak niet positief in. Ik ben me er erg van bewust dat ik vooral hele fijne contacten en prachtige vriendschappen heb met mensen die beslist open staan voor dit soort zaken. Ze zouden me niet veroordelen of me een zeurpiet vinden wanneer ik gewoon uitspreek wat ik voel. En dus train ik mezelf door het te doen. Juist bij die mensen met wie ik connectie voel. Gelukkig gaat het in mijn relaties over het algemeen heel prettig en kom ik niet regelmatig in situaties waarin ik de theorie in praktijk hoef te brengen.

 

Toch zullen er ook mensen zijn die zeggen dat deze ontboezeming niet strookt met hun beeld van mij. Misschien ook wel omdat zij juist wél hebben ervaren dat ik niet op mijn bekkie ben gevallen en situaties kunnen benoemen waarin ik heel duidelijk kon aangeven wat ik ‘er van vond’. Ik kan inderdaad soms toch mijn momenten hebben. En soms zijn dat ook niet altijd mijn ‘finest moments’ omdat mijn mond zo nu en dan ook sneller handelt dan mijn tact. 😊 Bovenstaande lijkt dan wat tegenstrijdig nietwaar? Maar vaker zijn dit soort momenten voorafgegaan aan dagen en dagen overdenken en uitstellen. Wat je waarschijnlijk ook niet weet is dat ik nachten piekeren kan nadat ik in zo’n situatie ben geweest. Een heel gesprek blijf analyseren om na te gaan wat ik had gezegd. En hoe. En hoe dat overkomen kon. Of het anders had gekund. Of ik er wel goed aan heb gedaan. Of het beeld dat je van mij hebt nu niet ineens heel anders is. En of je nu niet toch twijfelt aan mij, mijn intenties of mijn professionaliteit. Doodvermoeiend.. En ik weet, voor velen zo herkenbaar..

 

Een buitenkant kan mensen er van weerhouden moeite te willen doen om de binnenkant van jou te leren kennen en daarmee wordt hen wellicht iets prachtigs ontnomen!

Elk mens is opgebouwd uit meerdere en diepere lagen. En in sommige gevallen kan een buitenkant echt anders zijn dan een binnenkant. Het is een ontwikkelpunt om die buitenkant wat meer te synchroniseren met de binnenkant. Eerlijker ook. Voor de ander, maar zeker ook voor jezelf. 

 

Ken je mij? Wie ken je dan? 

Kennen wij jou? Wie kennen wij dan?

 

Het loont soms de moeite om verder te kijken dan die buitenste laag. 

Probeer eens iets vaker die (zogenaamd) onschendbare buitenste laag die mensen er van weerhoud om je écht te kunnen zien, poreuzer te maken. Zodat het inkijkje in wie jij echt bent zichtbaar wordt en mensen prachtige én herkenbare zaken zullen zien. Mensen moeten immers ook wel de kans krijgen om jou echt te leren kennen.. Deze woorden zijn wellicht het allermeeste op mezelf van toepassing. ‘Life is a jerny’, zal ik maar zeggen. En ik ben nog onderweg.. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s