Het is een simpele vraag. Heel ingewikkeld is het niet.. Vanochtend bedacht ik me dat, als het op de praktijk aankomt, ik deze vraag best wat te weinig stel. Wat ik wél regelmatig zeg is: ‘Als ik je helpen kan dan roep je maar hoor!’ Ook goed toch? Of misschien toch wel erg vrijblijvend? Eigenlijk wel misschien. Je weet vaak wel dat wanneer je zoiets zegt, de ander niet heel snel geneigd is om ook echt om hulp te vragen. ‘Nou ja, ik heb het in ieder geval wel aangeboden’. En zo is het ook wel natuurlijk.

‘Kan ik iets voor jou doen vandaag?’

Misschien stel ik die vraag ook niet vaak genoeg aan specifieke personen omdat ik het gevoel heb dat zij het zelf ogenschijnlijk prima onder controle hebben. Waar zou ik ze dan nog mee moeten helpen? Hoezo zouden ze daar op zitten wachten? Wat zou ik überhaupt dan kunnen doen?

‘Kan ik iets voor jou doen vandaag?’

Iemand vroeg ooit eens aan mij: ‘Ben jij iemand die dienend (dienstbaar aan een ander) is?’ Ik besefte dat ik op dat vlak wellicht nog wel wat te ontwikkelen had. Niet dat het feit dat dat bij mij iets minder karakteristiek is nou meteen zo erg zou zijn. Maar het is wel een heel mooie eigenschap om verder te ontwikkelen op een manier die bij je past.

‘Kan ik iets voor jou doen vandaag?’

Deze gedachten bleven zo wat resoneren in m’n hoofd. En ik besloot om een aantal (juist niet erg voor de hand liggende) mensen deze vraag gewoon te stellen. ‘Kan ik iets voor jou doen vandaag?’ En dat voelde eigenlijk best al heel goed. Deze vraag zal ik dus eens wat vaker gericht gaan stellen. En misschien is het antwoord: ‘Ja, wat fijn!’ En misschien is het antwoord: ‘nee’ of: ‘vandaag eigenlijk niet’.

En dat is helemaal oké. Maar alleen al het oprecht stellen van deze vraag is in alle tijden, maar zeker in de tijden van nu, misschien wel van veel meer waarde dan je je nu kunt bedenken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s