‘Het Geloof’

‘Het Geloof is veroordelend, sluit buiten en accepteert mensen alleen als zij voldoen aan haar voorwaarden’

Nee, natuurlijk niet! Maar het is voor een deel van de mensheid wel hoe er onder andere over ‘DE gelovige’ wordt gedacht. Ik merkte dat vandaag ook weer. In een programma waarin aspirant politieagenten werden gevolgd vertelde een vrouwelijke politieagent over haar ervaringen binnen haar gezin toen zij na lang wikken en wegen uit de kast kwam. Na een rot tijd op een christelijke school vertelde ze haar ouders over wie ze is. Haar gelovige vader heeft het er tot aan de dag van vandaag moeilijk mee. Haar gelovige schoonzus zei haar dat ze haar geaardheid veroordeelde. De agent had het zo moeilijk in de opleiding. Ze worstelde met deze trauma’s uit haar verleden. Het was duidelijk dat ze lijd onder de houding die haar gezin heeft aangenomen en hoe ze moet vechten voor haar plekje binnen het gelovige gezin.

Zo vreselijk verdrietig.

Tijdens het beluisteren van haar verhaal begon ik -angstig- de generaliserende commentaren van menig Nederlander al te horen in mijn hoofd. Over hoe ‘Het Geloof’ het leven van dit meisje, want dat was ze eigenlijk nog, vergald had. Hoe het geloof dit meisje kapot heeft gemaakt. Hoe het geloof verdeeld en verscheurd. ‘Het Geloof’; oorzaak van oorlogen, terrorisme.

Ik weet dat er vaak zo wordt gedacht. Ik heb het vaak genoeg gehoord, gelezen. En daar zit ik dan. Als gelovige. Een christen die volgens mij helemaal niets kapot maakt. Die probeert zoveel mogelijk uit Liefde en compassie te leven en te handelen. Die probeert om de Liefde die Jezus ons gaf door te geven. Met vallen en opstaan. Ja, dat wel.. Maar Jezus zei: ‘Heb elkaar lief’. Niet: ‘Heb elkaar lief, behalve ….’

Nee, ik geloof niet dat het geloof dit meisje heeft beschadigd. Volgens mij hebben een aantal individuele mensen dat gedaan. Wrang in dit verhaal is dat dat juist de mensen zijn die voor haar het belangrijkste zijn. Wat jammer.. Wat was het mooi geweest als zij juist zónder oordeel en uit naam van Jezus vanuit Liefde en compassie hadden gereageerd. Wat een getuigenis van Jezus’ alomvattende Liefde had dat kunnen zijn!

Het geloof wordt vaak veroordeeld als het negatief in het nieuws komt zoals in dit voorbeeld. En aan de andere kant maar zo zelden erkend als bron van mooie dingen die ook gebeuren uit naam van het geloof. Als ik kijk naar wat bijvoorbeeld Het Leger des Heils doet. Voor álle mensen. Gelovig, niet gelovig, donker, blank, man, vrouw, allochtoon of autochtoon. Naar het voorbeeld dat Jezus gaf. Vanuit ‘Het Geloof’.  Mijn kinderen leren op hun christelijke school liedjes over Liefde, acceptatie, aardig zijn en omzien naar elkaar. Ze horen verhalen over samenwerken, helpen en voor elkaar opkomen. Het ontroert me steeds weer als ik mijn zoontje uit volle borst; ‘Een rivier vol van vrede. Een fontein vol van blijdschap. Ik heb lief als mijn Jezus in mijn hart’ hoor zingen. (ja, na de 400-ste keer ís het soms wat irritant aan het worden. Nobody’s perfect!).

Ook dat is ‘Het Geloof’. Of in ieder geval; Mijn Geloof. Waarin ik ver, heel ver van perfect ben, maar in ieder geval probéér een ieder Lief te hebben. Iedereen, niemand uitgezonderd…

galaten-5-14-2

2 gedachtes over “‘Het Geloof’

  1. Mooi beschreven… herkenbaar…
    de liefde van Jezus bovenaan, een allesomvattende liefde, een liefde zonder eisen en uitzonderingen… gaat vaak nog wel eens mis in ons leven 🙈…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s